Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 31 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
MORAVSKÉ VINAŘSKÉ CENTRUM
Fűlőpová, Andrea ; Myslín,, Jiří (oponent) ; Dýr, Petr (vedoucí práce)
Moderní vinařský komplex hotelu Hrůdek je situován na severním okraji obce Velké Pavlovice, v srdci Jižní Moravy. Jeho významná poloha na vrcholu jižního svahu poskytuje krásné výhledy do viniční krajiny a meruňkových sadů. Architektonická forma objektu vychází z pravidelnosti viničních řádků, výrazných horizontálních linií a zaoblených tvarů vrstevnic. Zapuštěním do svahu objekt reaguje na topografii terénu a odkazuje na tradiční princip místních dvoupatrových lisoven a to z horní části vstup do ubytovací části – hlavní vstup do hotelu a z dolní části do vinného sklepu – vstup do salónu vín. Hotel nabízí ubytování čtyřhvězdičkové úrovně, dva kongresové sály, restauraci, wellness a salón vín. Návrh integruje energeticko-ekologické zásady a je koncipován jako ostrovní dům.
Ověření vlivu aplikace přípravků na bakteriální bázi pro ovocné dřeviny
Hlaváčová, Kateřina
Diplomová práce na téma „Ověření vlivu aplikace přípravků na bakteriální bázi pro ovocné dřeviny“ porovnává kvantitativní a kvalitativní vlastnosti plodů meruněk u variant ošetřených bakteriálními preparáty s kontrolní variantou. Teoretická část práce je rozdělena do tří částí, kdy první část je zaměřena na stručný popis meruňky obecné (Prunus armeniaca L.), další část se věnuje výživě ovocných kultur. Poslední část je zaměřena na význam půdních mikroorganismů, zejména PGPR bakterií pro rostliny. PGPR bakterie je skupina bakterií podporující růst rostlin. V závěru literárního přehledu práce jsou stručně popsány nejvýznamnější rody bakterií podporující růst rostlin. V rámci praktické části práce došlo k aplikaci bakteriálních přípravků v intenzivní výsadbě meruněk. Varianty s aplikací těchto preparátů byly porovnány s kontrolní variantou prostřednictvím stanovení výnosu, velikosti a hmotnosti plodů, analytického zhodnocení obsahových látek plodů meruněk (stanovení obsahu prvků, vitamínu C, flavonoidů a antioxidační kapacity) a sledování parametrů skladování, jako jsou hmotnostní ztráty, obsah refraktometrické sušiny, veškerých titrovatelných kyselin a pevnost plodu.
Hodnocení vybraných pomologických a popisných znaků hybridů a odrůd meruněk
Zourková, Štěpánka
Diplomová práce je zaměřená na pozorování a následné hodnocení vybraných fenologických a pomologických znaků v genofondu meruněk (Prunus armeniaca L.). Celkem bylo hodnoceno 35 genotypů v průběhu roku 2018 na pozemku Zahradnické fakulty v Lednici, Mendelovy univerzity v Brně. Kromě jednotlivých fenofází byly také hodnoceny i znaky listů, plodů, pecek nebo jader. Teoretická část této práce se zabývá celkovým popisem meruněk. Poskytuje přehled o jejich historii a původu, botanický popis, ale i informace o způsobu pěstování, obsahových látkách nebo také o situaci pěstování a šlechtění meruněk na území České republiky i ve světě. Obsahuje také informace o nejčastěji se vyskytujících chorobách a škůdcích, které meruňky postihují. V praktické části jsou hodnoceny jednotlivé znaky odrůd meruněk podle Klasifikátoru pro ovocný druh Armeniaca P. MILL. Získané výsledky hodnocení byly následně zpracovány do tabulek a graficky a statisticky vyhodnoceny. Právní doložka:Prohlašuji, že jsem práci: Hodnocení vybraných pomologických a popisných znaků hybridů a odrůd meruněk vypracoval/a samostatně a veškeré použité prameny a informace uvádím v seznamu použité literatury. Nesouhlasím, aby moje práce byla zveřejněna v souladu s § 47b zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách), ve znění pozdějších předpisů, a v souladu s platnou Směrnicí o zveřejňování závěrečných prací, a doporučuji odložit zveřejnění práce na dobu max. 3 let. Prohlašuji, že tištěná podoba závěrečné práce a elektronická podoba závěrečné práce zveřejněná v aplikaci Závěrečné práce v Univerzitním informačním systému je identická. Jsem si vědom/a, že se na moji práci vztahuje zákon č. 121/2000 Sb., autorský zákon, a že Mendelova univerzita v Brně má právo na uzavření licenční smlouvy a užití této práce jako školního díla podle § 60 odst. 1 autorského zákona. Dále se zavazuji, že před sepsáním licenční smlouvy o využití díla jinou osobou (subjektem) si vyžádám písemné stanovisko univerzity, že předmětná licenční smlouva není v rozporu s oprávněnými zájmy univerzity, a zavazuji se uhradit případný příspěvek na úhradu nákladů spojených se vznikem díla, a to až do jejich skutečné výše.
MORAVSKÉ VINAŘSKÉ CENTRUM
Fűlőpová, Andrea ; Myslín,, Jiří (oponent) ; Dýr, Petr (vedoucí práce)
Moderní vinařský komplex hotelu Hrůdek je situován na severním okraji obce Velké Pavlovice, v srdci Jižní Moravy. Jeho významná poloha na vrcholu jižního svahu poskytuje krásné výhledy do viniční krajiny a meruňkových sadů. Architektonická forma objektu vychází z pravidelnosti viničních řádků, výrazných horizontálních linií a zaoblených tvarů vrstevnic. Zapuštěním do svahu objekt reaguje na topografii terénu a odkazuje na tradiční princip místních dvoupatrových lisoven a to z horní části vstup do ubytovací části – hlavní vstup do hotelu a z dolní části do vinného sklepu – vstup do salónu vín. Hotel nabízí ubytování čtyřhvězdičkové úrovně, dva kongresové sály, restauraci, wellness a salón vín. Návrh integruje energeticko-ekologické zásady a je koncipován jako ostrovní dům.
Vliv zralosti ovoce na kvalitu kompotů
Hrazdírová, Barbora
V bakalářské práci bylo popsáno rozdělení ovoce, jeho látkové složení, konzervárenské zpracování a zdravotní rizika plynoucí při použití nekvalitní suroviny. Pro praktický pokus byly vybrány dvě odrůdy meruněk (Leskora, Tomcot), které byly sklizené ve třech různých stupních zralosti. V čerstvém stavu byla u plodů stanovena hmotnost pecky a plodu, šířka, výška a tloušťka plodu, index tvaru, podíl pecky, barevnost, penetrometrické napětí, obsah organických kyselin a obsah rozpustné sušiny. Z plodů byly vyrobeny meruňkové kompoty, u kterých bylo provedeno senzorické hodnocení. Hodnotila se barva, vzhled, vůně, konzistence, chuť a celkový dojem. U kompotů byl opět laboratorně stanoven obsah rozpustné sušiny a obsah organických kyselin. Bylo zjištěno, že odrůda Tomcot si i po konzervárenském zpracování zachovala svoji pevnou konzistenci a je vhodná pro výrobu meruňkových kompotů.
Očekávané dopady změny klimatu v ČR a jejich vztah k rozšíření, růstu a vývoji teplomilných druhů ovocných dřevin
Ciprová, Lenka ; Potopová, Vera (vedoucí práce) ; Jana, Jana (oponent)
Hlavním cílem práce je shromáždit a vyhodnotit veškeré získané údaje o rozšíření, růstu a vývoji teplomilných druhů ovocných dřevin v závislosti na klimatických a ekonomicko-zemědělských podmínkách. První část literární rešerše je zaměřena na výskyt globálního oteplování v globálním měřítku. Druhá část literární rešerše je zaměřena na dopad klimatických změn v České republice. Obě části poskytují možné scénáře, které mohou nastat vlivem globálního oteplování, jak ve světě, tak v podmínkách České republiky. V další části se zabývám vztahem teplomilných ovocných dřevin ke klimatickým a půdním podmínkám, jejich fenologií a ekonomickými faktory, které ovlivňují výnosy v České republice. Hlavní část je rozdělena do 3 částí: (1) katalog meteorologických jevů v průběhu vegetačního období, (2) katalog meteorologických jevů v průběhu období vegetačního klidu, (3) statistické vyhodnocení meteorologických extrémů v době tvorby květu/kvetení u meruněk (Armeniaca vulgaris) a broskvoní (Prunus Persica). Ze zpracovaných dat je zřejmé, že zkoumaná období 2005-2015 patřila mezi teplejší. Došlo také ke snížení srážek a jarních mrazíků vzhledem k předchozímu období. Dále je zde vyhodnocena popisná charakteristika výnosnosti broskví a meruněk od roku 2005-2015. Ve výsledku lze prokazatelně říci, že se za období 1961-2015 prokazatelně zvyšují průměrné teploty vzduchu. Díky zvýšení proměnlivosti podnebí dochází k dřívějšímu nástupu teplot pro zahájení vegetace, což má za následek posun fenofáze ovocných dřevin do dřívějších termínů a prodloužení vegetační období. V důsledku oteplování dochází ke snížení počtu mrazových a ledových dní. Nepravidelně se dále vyskytují arktické dny. Je zřejmé, že vliv dubnových mrazů v době květu ovocných stromů má vliv na výnosnost. Dalším faktorem, který dlouhodobě ovlivňuje výnos v České republice, je významný pokles ploch pro pěstování broskvoní i meruněk. V další řadě se zhoršuje věková struktura sadů a zpomaluje se proměna odrůdové a druhové skladby. A v neposlední řadě ovlivňuje výnosnost stále se snižující jakost plodů, špatná situace na tuzemském trhu, kde se tuzemské ovoce skoro nenachází a nízké výkupní ceny.
Zlepšení posklizňového zrání meruněk účinkem exogenního etylenu
Růžička, David
Byl zkoumán vliv exogenního etylénu na plody meruněk odrůdy "Velkopavlovická". Plody byly sklizeny ve fázi zralosti s převažujícím obsahem chlorofylu ve slupce. U rostlinné suroviny se stanovovala koncentrace titračních kyselin, penetrometrická pevnost plodů a obsah rozpustné sušiny. Dále byl sledován úbytek hmotnosti. Plody byly ošetřeny exogenním etylénem po dobu 24 hodin v hermeticky uzavřené nádobě při koncentraci 200 ppm. Koncentrace ověřena pomocí plynové chromatografie (GC/MS). Skladovány byly po dobu 14 -- ti dnů při teplotě 3°C a 20°C. Ke každé skupině plodů byla i skupina kontrolní (neošetřená exogenním etylénem). Laboratorní zkoušky provedeny v 0., 7. a 14. den od ošetření. U plodů ošetřených etylénem zaznamenán pokles pevnosti plodů a změna barvy -- ztráta chlorofylu. Na ostatní vlastnosti plodů měla spíše vliv teplota skladování než etylén. Proběhlo senzorické hodnocení všech skupin plodů podle parametrů chuť, pevnost, barva. Nejlépe byly hodnoceny plody ošetřené exogenním etylénem uložené v teplotě 20°C a jako nejhorší byly vyhodnoceny plody kontrolní (neošetřené) uložené v teplotě 3°C.
Skladování peckového ovoce
Čížková, Jitka
Bakalářská práce na téma Skladování peckového ovoce obsahuje část teoretickou a praktickou. Teoretická část se zabývá pěstováním, sklizní a procesy, které probíhají při skladování peckového ovoce. Praktická část byla zaměřena na skladování peckového ovoce, konkrétně pak meruněk při dvou rozdílných teplotách, 5 °C a 18 °C. K pokusu byly vybrány odrůdy Betinka a Bergeron, byl sledován úbytek hmotnosti, zdravotní stav, hmotnost plodů i pecky a její podíl na plodu, rozměry plodů, index tvaru, pevnost plodu, rozpustná sušina a titrační kyseliny. Výsledky byly zpracovány do tabulek a grafů.
Výběr starých stromů meruněk v obci Velké Pavlovice
Kučerová, Radka
Diplomová práce měla za úkol v dané lokalitě vybrat a popsat stromy meruněk starší než 40 let. Zhodnotit zdravotní stav stromů, pozorovat fenofáze kvetení a zrání plodů včetně pomologického popisu. U nejperspektivnějších stromů z hlediska stáří a životnosti odebrat očka pro další namnožení a uchování. Součástí bylo dále určit jejich souřadnice GPS a zavést do mapy V literární části byl popsán druh Prunus armeniaca L., byly charakterizovány tradiční odrůdy. Také byla popsána historie pěstování meruněk v této lokalitě, šlechtění meruněk a jejich uchování. Praktická část práce popisuje klimatické podmínky, obsahuje popis 61 stromů, dále popis fenofází kvetení a zrání, popis pomologických a pěstitelských znaků a zhodnocení vitality stromů. Na základě charakteristik a výsledků byly vybrány stromy k odběru roubů, bylo provedeno další namnožení a bylo vysazeno 106 stromů meruněk z 28 klonů k dalšímu uchování konzervací on farm. U všech stromů byly lokalizovány souřadnice GPS a zavedeny do mapy.
Hodnotenie odrôd marhúľ při dozrievaní na strome
Baričič, Michal
Tématem diplomové práce bylo zhodnotit odrůdy meruněk (Prunus armeniaca) při dozrávání na stromě. Hodnoceno byly tři odrůdy meruněk: 'Leskora', 'Betinka' a 'Marlen', sledované byla kritéria kvality plodů: pevnost slupky, obsah rozpustné sušiny v plodech a obsah titračních kyselin. Sledování jsme prováděli ve třech stádiích zralosti a opakovali po sedmi dnech skladování při teplotě 20 ° C. Výsledky jednotlivých sledováni jsme vyhodnotili stanovením indexu zralosti. Změny organoleptických vlastností jsme sledovali po sklizni a po sedmi dnech skladování při teplotě 20 ° C. Hodnotili jsme pevnost dužniny a chuť plodu. Cílem sledování bylo posoudit vhodnost vybraných odrůd na skladování při uchování požadovaných senzorických vlastností. Na základě výsledků můžeme doporučit pro skladování jako nejvhodnější stadium zralosti sběr nezralých plodů. Podle indexu zralosti a organoleptických vlastností prokázala nejlepší výsledky ve všech sledovaných kritériích po sedmi dnech skladování při teplotě 20 ° C odrůda 'Betinka' - nezralé plody.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 31 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.